Zo draai je een gezonde schoolkantine met winst

Ken je de mythe dat een gezonde kantine geen financieel succesvolle kantine kan zijn? Dat is echter geheel niet waar. Met een beetje planning en creativiteit zijn gezonde schoolkantines gewoon winstgevende kantines! Lees hoe je gezonder eten en drinken doorvoert in de schoolkantine zonder dat dit ten koste gaat van het resultaat.

De financiële feiten over gezonde kantines

Er is veel onderzoek dat aantoont dat gezonde kantines winstgevend kunnen zijn, of op zijn minst kostendekkend. Onderzoek wees uit dat wanneer gezondere opties actief worden gepromoot zal er geen significant verschil zijn in de gemiddelde wekelijkse kantine-inkomsten. Zulke menu’s met een groter aandeel groene items kunnen zelfs vaker winst maken dankzij een grotere omzetwaarde.

Tips voor succes met een gezonde schoolkantine

Tip 1: Promoot gezond eten en drinken

Maak van gezondere artikelen je nieuwe culinaire bestsellers met behulp van de 4 P’s van marketing: 

  • Product: Is het artikel wenselijk? Is het lekker, aantrekkelijk, met een pakkende naam?
  • Prijs: Is het betaalbaar, en is het voordelig in vergelijking met andere artikelen?
  • Plaats: Hoe krijgen gezinnen en leerlingen toegang, bijv. via lunchbestellingen, over de toonbank, dagelijks of alleen op speciale dagen?
  • Promotie: Hoe wordt het gepromoot bij leerlingen en gezinnen, bijv. via borden in de kantine, nieuwsbrief, kantinemenu, sociale media van de school? 

Tip 2: Wees een slimme inkoper

Koop ingrediënten in bulk en/of wanneer ze in de aanbieding zijn en zoek goedkopere producten en/of merken. Gebruik zo mogelijk de online zoekfunctie op de website van de cateraar of horecagroothandel om groene, gezonde producten te vinden en kijk  vervolgens welke goedkoper zijn.

Tip 3: Neem de tijd om het goed te doen

Sommige scholen vernieuwen hun kantine in één keer, andere voeren langzaam veranderingen door. Neem kleine stappen en meet de resultaten, bijvoorbeeld door één item per keer te vervangen door een gezonder alternatief. Geef nieuwe artikelen de tijd om aan te slaan voordat je beslist of ze werken. Probeer nieuwe recepten uit en vraag om feedback voordat je ze op het menu zet.

Tip 4: Doe het niet alleen 

Betrek leerlingen en personeel bij de veranderingen. Hou bijvoorbeeld een naamgevingswedstrijd voor nieuwe items, houd een enquête om nieuwe menu-ideeën te krijgen en gebruik activiteiten in de klas om nieuwe menu-items te bedenken. Om steun van de hele school te krijgen, communiceer je de veranderingen,  en waarom je ze doorvoert, aan iedereen op uw school. Deel de resultaten van enquêtes en receptproeven met de schoolleiding om hun steun en hun blijvende steun voor een gezonde kantine te krijgen. 

Veel succes met de start van je ook financieel gezonde schoolkantine

Hopelijk ben je nu om en start je overtuigd met een winstgevende kantine op school. We wensen je veel succes met je gezonde keuzes!

Plaats een reactie