Koolhydraatarm brood

In koolhydraatarm brood zitten minder koolhydraten dan in gewoon brood. Er zitten wel meer eiwitten in. Koolhydraatarm brood levert per saldo evenveel calorieën als gewoon brood. Eiwitten en vet werken meer verzadigd dan koolhydraten plus koolhydraatarm brood bevat veel meer vezels.

Uit gewoon brood zijn de koolhydraten afkomstig uit tarwemeel. In koolhydraatarm brood vangen, vezels, roomkaas en soms sojameel en bonenmeel het tarwemeel op. In soja en bonenmeel zitten minder koolhydraten en meer eiwitten. Aan dit brood worden vaak zonnebloempitten en lijnzaad toegevoegd. Het vetgehalte ligt wat hoger dan in gewoon brood, maar het zijn wel gezonde onverzadigde vetten. Ook het vezel gehalte is hoger, want er worden soms haver zemelen en tarwe zemelen aan toegevoegd.

Zorg wel dat je voldoende vezels binnenkrijgt
Wettelijk gezien is de naam koolhydraatarm brood verboden, omdat er een verlaagd koolhydraat gehalte in zit. De naam ‘ laag koolhydraat gehalte brood’ is beter van toepassing. Bij brood met een verlaagd koolhydraat gehalte wordt aangeraden vezelrijke producten zoals noten, zaden, en peulvruchten te gebruiken. Dat is om een tekort aan voedingsvezels op te vangen. Vezels zijn, zoals je vast wel eens gehoord hebt, erg gezond. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, zijn goed voor je stoelgang en ondersteunen je immuunsysteem. Toch eten de meeste mensen te weinig vezels.

Hieronder vind je een aantal koolhydraatarme brood recepten die je eens kunt uitproberen.

Psylliumvezel broodjes

 • 125 gram roomkaas
 • 4 M eieren
 • 1 snufje zout
 • 45 gram psyllium vezels
 • 6 gram bakpoeder (wijnsteen)
 • 25 gram zonnebloem en pompoenpitten
 • of maanzaadjes/sesamzaadjes
 1. De muffin bak vormpjes invetten. De roomkaas, zout en eieren mixen tot een schuimige egale massa. Meng een deel van de pitten en bakpoeder door de psyllium vezel voor de gelijkmatigheid.
 2. Dan bij het roomkaas ei mengsel doen en alles mixen. Vervolgens alles verdelen over de muffin bakvormpjes en laat het een half uur rusten. Airfryer voorverwarmen op 200 graden. Strooi de overige zaadjes boven de broodjes en druk deze licht aan, dan bakken op 160 graden twintig minuten.

Adams koolhydraatarme brood ( 13 sneetjes).

 • 1 verpakking Adams broodmix
 • 230 milliliter lauw water
 1. In een grote kom de broodmix toevoegen. Een glas met handwarm water al roerend aan de gist toevoegen en het geheel aan de broodmix toevoegen plus het deeg twee minuten kneden. 
 2. Daarna het deeg in een cakeblik doen en vijfenveertig minuten op 50 graden in de oven en laat het deeg rijzen. 
 3. Na het rijzen uit de oven halen en de bovenkant besprenkelen met een beetje water.En dan nog een keer vijftig minuten op 200 graden na bakken. Na het bakken het brood af laten koelen.

Plaats een reactie